FAQ

 

Vem är du och vad utmärker dig som fotograf?

Jag är en glad och positiv tjej som är född och uppvuxen i Norrköping men studerat och jobbat i Stockholm i 10 år. Jag älskar att fotografera och har haft det som intresse enda sen jag var liten. Min första systemkamera köpte jag för 10 år sedan och jag har under den här tiden utvecklats mycket som fotograf. Att vara fotograf är ett konstnärsyrke och att skapa en bild kräver mer än bara en kamera. Ögonblick, vinkel, känsla, ljus, färg och detaljer, det är mycket som ska stämma för att få en bra bild och det är just det jag älskar med att jobba som fotograf.

Som person är jag glad, ödmjuk och påhittig och jag inspireras av att träffa nya människor med nya utmaningar. Det är väldigt viktigt för mig att mina kunder känner sig avslappnade och glada. Att bli fotad av mig ska vara roligt!

I vilken stad bor du?

Jag bor och arbetar i Norrköping men reser gärna till andra platser runtom i landet och världen. Ni är välkomna att höra av er till mig om ni har frågor, önskemål om fotografering, plats eller något annat. Jag ser fram emot att träffa er och få föreviga just era bästa minnen. Jag nås på mail: emmi@fotografemmi.se.

Var sker fotograferingen och vad händer vid regn?

Var vi fotograferar är väldigt olika. Det beror på vad som ska fotas, vad ni har för önskemål och på omständigheterna. Jag arbetar inte i studiomiljö utan fotograferar i naturlig miljö. Det kan vara alltifrån en trädgård, på ett café, en arbetsplats, ute i skogen, vid en strand…bara fantasin sätter gränser. Vid bröllop fotar vi oftast i en vacker miljö i närheten av kyrkan eller festplatsen. Jag har många bra tips på platser. Lyckligtvis betyder regn inte dåliga bilder, utan då anpassar vi fotograferingen efter omständigheterna och håller till på t.ex en gammaldags veranda, under paraplyn eller är i någon vacker lokal. Det blir mycket vackra bilder även vid mulet väder och regn.

Kontrakt?

När det gäller bröllop och andra större bokningar skriver vi alltid kontrakt. Jag tar även ut en depositionsavgift på 30% av beloppet, som vi sedan drar av på slutavgiften. Detta som en säkerhet för er att veta att jag inte dubbelbokar och för mig att veta att fotograferingen blir av.

Vad händer om jag blir sjuk?

Peppar, peppar så har det inte hänt hittills. Men om jag skulle bli riktigt sjuk till ett bröllop, försöker jag ta in en likvärdig ersättare. Det är någon som jag själv har förtroende för och som jag vet leverarar bra bilder. Vid annan typ av fotografering bokar vi om till en annan tid.

Varför är det så dyrt att anlita en fotograf?

Jag får ibland höra uttrycket ”vad bra bilder din kamera tar” och visst, jag har bra kameror. Men det är inte kameran som automatiskt leverar de bilder som ni sen får se. Det ligger mycket tid bakom varje bild, alltifrån konsultation, planering och förberedelser för fotografering, till att åka till platsen några dagar innan för att se ut den bästa miljön och förhållandena. Det är också viktigt att alltid ha en plan B. Fotograferingstiden är oftast kvällar och helger och sen följer bearbetning av bilderna och presentationen. Dessutom ska man räkna in de investeringar man gör som fotograf i form av kamera, objektiv, redigeringsmaterial, vidareutbildningar osv. Sedan tillkommer också försäkringar, skatter och avgifter som man som företagare är skyldig att betala.

Vid enstaka fall kan delbetalning diskuteras och vid porträttfotografering är det också möjligt att flera personer/familjer delar på fotograferingstiden. Det går även bra att önska sig presentcheck.

Vad innebär bearbetning av bilder?

Jag fotar alltid i Rawformat, vilket innebär att bilderna först bearbetas i ett bildredigeringsprogram.  Efter den första bearbetningen görs eventuellt ytterligare justeringar i photoshop för bästa bildkvalité. Det kan handla om att göra bilden svartvit, retushera bort något ni inte är nöjda med , framhäva en detalj eller beskära en bild.

Hur presenteras bilderna?

Ni får ett personligt webgalleri som bara ni har tillgång till. Där finns alla bilder och ni behöver bara kryssa för de bilder ni vill ha och maila tillbaka till mig.